Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.74597 BGN
1 GBP = 2.54086 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Ново отлагане на делото „Орлин Тодоров”
Добавено: 07.04.2014г. 

Великотърновският окръжен съд отново отложи делото срещу бившия началник на Териториалното звено „Борба с организираната престъпност” Орлин Тодоров. Новата дата е 19 май. Причина за това станаха допуснатите от предходното заседание допълнителни доказателствени искания, които касаят прилагането на специални разузнавателни средства по отношение на обвиняемия.

Социален работник и медицинска сестра с условни присъди и глоби
Добавено: 26.01.2016г. 

По година и половина лишаване от свобода, отложено за три години и глоба по 1 500 лв. постанови Окръжен съд Велико Търново за Мариана И. А. и Даниела Е. К. Магистратите ги признаха за виновни в това, че в периода от 26 октомври 2012 г. до 20 февруари 2013 г. в село Церова Кория, в качеството си на длъжностни лица - Мариана И. А. като