Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.48304 BGN
1 GBP = 2.45924 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Съдия Теодор Милев оправдан и от Апелативен съд, висшите магистрати го възстановяват на длъжност
Добавено: 28.06.2011г. 

Окръжният съдия Теодор Милев е невинен по обвиненията срещу него за неизпълнение на служебни задължения и за имотна облага в размер на 27 014 лв. Решението е на Апелативен съд – София и то е потвърждение на това на Софийски градски съд от 13 септември м.г.

Делото Рашев – Абаджиева продължава на 19 април, очакват се заключителни пледоарии
Добавено: 05.04.2011г. 

Съдът отложи делото срещу кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев и бившия главен архитект на Общината Елена Абаджиева за 19 и 20 април. На заседанието днес трябваше да бъде изслушана втората тройна съдебно-техническа и оценъчна експертиза на вещите лица от Габрово. След смъртта на един от експертите в нейния състав, на предишно заседание