Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.74006 BGN
1 GBP = 2.68732 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Доживотен затвор за вуйчо, опитал да удуши племенницата си
Добавено: 18.01.2011г. 

Доживотен затвор наложи Великотърновският апелативн съд на Росен Бориславов, направил опит за убийство на 13-годишната си племенница. За деянието си на 18 октомври 2010 година Бориславов получи присъда от 15 години лишаване от свобода от Окръжния съд в старата столица. Наложено му бе да изплати и обезщетение за неимуществени вреди на пострадалата от 30 000 лева, което въззивният съд увеличава на 50 000 лева.

Бившият председател на Окръжния съд във В. Търново - Теодор Милев отива на съд за престъпление по служба
Добавено: 30.03.2010г. 

56-годишният бивш председател на Окръжния съд във Велико Търново - Теодор Милев отива на съд за престъпление по служба. Делото е насрочено за 6 април в Софийски градски съд, съобщи за Общинска информационна агенция пресаташето на съда Таня Райнова. Обвинението на прокуратурата срещу него е за злоупотреба на длъжностно лице със служебно положение, потвърди и наблюдаващият по делото прокурор Борис Балев.