Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.45253 BGN
1 GBP = 2.47323 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

1 година условна присъда за бившия заместник кмет Илиян Ноев
Добавено: 18.03.2011г. 

Една година лишаване от свобода с отлагане за срок от три години – това е присъдата на Великотърновския окръжен съд за бившия заместник-кмет Илиян Ноев. Точно преди три години – на 21 март 2008 г., старата столица беше почернена, след като при извършването на изкопни работи на обект на ул. “Зеленка” № 24,

Промяна в обвинението отложи делото срещу Орлин Тодоров
Добавено: 28.10.2013г. 

Промяна в обвинението на прокуратурата отложи днес разглеждането на делото срещу бившия шеф на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” Орли Тодоров. Реформата е процедурна и е резултат от промени в Закона за защита на класифицираната информация, съобщиха от съда.