Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.74332 BGN
1 GBP = 2.53978 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Граждански наблюдатели влизат в храма на Темида за три месеца
Добавено: 25.09.2010г. 

По двама доброволци от Националната НПО мрежа за гражднаско наблюдение на съда ще следят за бързината, ефективността и прозрачността в работата на 20 съдилища от 20 града в страната. Инициативата е част от проекта „Правосъдието близо до хората”. В рамките на три месеца доброволците ще наблюдават общо по 30 дела

Административният съд във Велико Търново отчита спад на делата за 2013-а и кадрова обезпеченост
Добавено: 27.03.2014г. 

Спад на новообразуваните производства през 2013 година отчита Административния съд във Велико Търново. Общо постъпилите дела за периода са 1 656 при 1821 за предходната 2012-а. „Намалението се отчита за пръв път от функционирането на съда след 2007 година”, заяви председателят съдия Георги Чемширов.