Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75679 BGN
1 GBP = 2.76052 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Условна присъда получи шофьор, убил четирима при катастрофа
Добавено: 23.03.2011г. 

Три години условно с пет години изпитателен срок постанови Великотърновският окръжен съд на румънски гражданин. Мариан Драгануш се е признал за виновен за това, че при управелние на товарен автомобил „Мерцедес” с полуремарке е нарушил правилата за движение

Сагата „Борилски” приключи
Добавено: 31.08.2010г. 

Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъди на двамата подсъдими за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски. Георги Желязков и Стоян Стоичков ще трябва да излежат в затвора съответно 19 и 17 години.