Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75254 BGN
1 GBP = 2.6581 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Мотопедист осъди общината за 14 865 лв., счупил крак на улица, разбита от строеж на скандалния Мутов
Добавено: 08.03.2011г. 

Мотопедист от Велико Търново осъди общината да му плати общо 14 865 лв. заради инцидент, станал на ул. “Толедо” №4 в старата столица. На 13 май миналата година мъжът карал мотопеда си по въпросната улица, когато предното колело на возилото пропаднало, а водачът

4,5 години затвор за баща, спал с непълнолетната си дъщеря
Добавено: 10.06.2013г. 

Четири години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди Великотърновският районен съд за Й.П.А. от с. Водолей, който в края на миналата година беше арестуван и обвинен за съвокупление с 14-годишната си дъщеря. Момичето и сестра му страдат от умствена изостаналост. Майката починала отдавна, след което грижите за девойките поела баба им, която също се споминала. Тогава бащата Й.П.А.