Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.78598 BGN
1 GBP = 2.78291 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Ден на отворените врати в Апелативния съд
Добавено: 08.04.2014г. 

Ден на отворените врати ще проведе Апелативен съд - Велико Търново на 9 април от 14.30 часа. Тематичната насоченост на срещата е повишаване на правната култура, запознаване с апелативната инстанция и въззивното производство. На инициативата са поканени да присъстват и студенти от Юридически факултет при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

400 данъчни дела заведени за година в Административния съд
Добавено: 18.02.2011г. 

1 408 са постъпилите дела през 2010 година в Административния съд във Велико Търново, сочи годишния отчетен доклад на институцията. 1103 от тях са първоинстанционни. Постъпилите касационни дела са 305, сравнително по-малко от предходни години. Тази тенденция магистратите обясняват с намалелия като цяло брой на административно-наказателните