Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.73774 BGN
1 GBP = 2.65413 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

160 000 лв. трябва да плати държавата на доц. Ради Кабаиванов заради аферата “Свети Пантелеймон”
Добавено: 12.05.2011г. 

Бившият създател и ръководител на катедра “Математика и информатика” при ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” доц. Ради Кабаиванов осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България да му заплати 160 000 лв. Решението е на Великотърновския окръжен съд от преди броени дни.

Апелативният съд излиза днес с решение по искането за отстраняването от длъжност на кмета Рашев
Добавено: 27.10.2010г. 

В открито съдебно заседание днес Апелативният съд във Велико Търново ще се произнесе с решение по протеста на Окръжна прокуратура Русе за отстраняване от длъжност на кмета на общината д-р Румен Рашев. Делото бе образувано по протест на прокуратурата в дунавския град против определение на Окръжния съд в старата столица