Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.59283 BGN
1 GBP = 2.49246 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Административният съд обяви за решаване делото за депото в Шереметя
Добавено: 25.03.2010г. 

Административният съд във Велико Търново обяви днес за решаване делото за депото за отпадъци в село Шереметя. То бе образувано по три отделни жалби на Женско дружество – село Шереметя, Марийка Петрова, собственик на парцел от селото и на инициативен комитет от Драгижево. Процесът е срещу строителството на депото, което трябва да поеме боклука на общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, Елена и Стражица.

Делото срещу Рашев и Абаджиева продължава догодина
Добавено: 14.12.2010г. 

Великотърновският окръжен съд отложи за 3 и 4 февруари 2011г. делото срещу кмета на общината д-р Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева. Съдът реши още свидетелите по процеса да бъдат разпитани пред 5-те вещи лица, изготвили експертизите в досъдебното производство. Тъй като те са близо 20 души – бяха разделени на две групи и ще бъдат разпитани в два последователни дни.