Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.72198 BGN
1 GBP = 2.51269 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Актуализират списъка на дежурните адвокати
Добавено: 24.03.2010г. 

Актуализиран и обновен ще бъде списъка на дежурните адвокати във великотърновската адвокатска колегия. Решението е на Адвокатския съвет с председател Веселка Коева. Понастоящем в списъка са включени общо 26 адвокати. Съгласно Закона за правната помощ Адвокатските съвети изготвят и поддържат списък на дежурните адвокати.

380 000 лева е гражданският иск от семейството на загиналия командос Емил Шарков
Добавено: 16.03.2015г. 

Граждански иск в размер на 380 000 лева е предявен от съпругата, детето, майката и бащата на загиналия при операцията в Лясковец командос Емил Шарков. 50 000 лева иска един от пострадалите му колеги, съобщиха от пресцентъра на съда. Днес бе даден ход на делото за стрелбата в Лясковец., което започна с предварително изслушване.