Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.56167 BGN
1 GBP = 2.49389 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Служебните защитници във Велико Търново няма да отказват правна помощ
Добавено: 15.10.2010г. 

„Адвокатската колегия във Велико Търново не е отказвала правна помощ на граждани. Засега се възддържаме от вземане на решение да бъде преустановена дейността за определяне на адвокати като служебни защитници, заради липсата на пари, към каквато мярка пристъпиха колеги

217 дела гледали окръжните съдии през април, извършени са 11 разпита
Добавено: 30.04.2010г. 

217 дела са разгледани в Окръжен съд – Велико Търново през април, съобщиха от Темида за общинската информационна агенция. По 113 дела съдът се е произнесъл с присъда или делото е обявено за решаване в законов срок.