Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.85615 BGN
1 GBP = 2.30477 BGN
Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Болничен в съда – вече само след преглед от лекарска комисия

Добавена: 02.11.2010г.

 
Нов вид болничен лист трябва да представят ищци и ответници, ако ще отсъстват от заседание на съда поради болест. Бланката на болничния лист, приета със заповед на Висшия съдебен съвет, вече е публикувана на сайта на Административния съд във Велико Търново. Тя трябва да бъде подписана не от джипито на болния, както беше до сега, а от лекарска комисия от трима медици. Такова медицинско удостоверение може да издаде и тричленка от Центъра за спешна медицинска помощ, ако лицето е постъпило там. По този начин се цели спиране шиканирането на дела заради представяне на болнични. Същият документ ще се издава и при невъзможност на дадено лице да се яви пред разследващи органи. “Така обаче ще бъдат ощетени здравно неосигурените и безработните лица. Тъй като лекарската комисия се свиква само при платени здравни вноски.” – коментираха великотърновски адвокати. Според защитниците този нов документ реално ще лиши от правораздаване безработен и неосигурен, ако се разболее. Адвокатите се притесняват и от опасността клиентът им да не успее в срок да се яви пред лекарска комисия, макар да има дежурна такава в градската поликлиника.
 
Мария Христова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Апелативният съд потвърди задържането под стража на български гражданин, обявен за международно издирване
Добавено: 03.08.2016г. 

Въззивният съд се съобрази със становището на Апелативна прокуратура - Велико Търново и потвърди взетата мярка задържане под стража по отношение на 27-годишен български гражданин, във връзка с изпълнение на Европейска заповед за арест Величко П. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за

Домашен арест за младежа, пребил до смърт 41-годишен от Горна Оряховица
Добавено: 01.04.2015г. 

Великотърновски окръжен съд наложи домашен арест на младежа от Горна Оряховица, пребил до смърт свой съгражданин. Съдът счита, че са налице всички предпоставки: обвинението не е за тежко умишлено престъпление / обвинението е по чл 124 НК /, деянието е по непредпазливост, лицето няма други противозаконно прояви и не е осъждано.