Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.57601 BGN
1 GBP = 2.47073 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Даниел Панов получи актуална информация за работа по проекта на автомагистрала „Хемус”
Добавено: 14.05.2013г. 

Във връзка с проведените разговори с министър - председателя Марин Райков, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов е получил писмо от Изпълнителния директор на Национална компания стратегически инфраструктурни проекти. В писмото кмета е информиран, че подготовката на проекта за автомагистрала „Хемус” ще бъде финансиран по Оперативна програма „Транспорт”2007-2013 г., а строителството е предвидено през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

В риск са над 50 паметника на културата във Велико Търново
Добавено: 28.05.2011г. 

Над 50 паметника на културата във Велико Търново са в риск и се рушат, съобщи арх. Донка Колева, началник на отдел “Културно-историческо наследство” в общината. Представители на Националния институт за недвижимо културно наследство са направили обиколка на обектите и те ще бъдат вписани в националния регистър на застрашените културни ценности.