Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75254 BGN
1 GBP = 2.6581 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

По разпореждане на Даниел Панов бяха почистени замърсени райони на територията на град Велико Търново
Добавено: 03.04.2013г. 

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов разпореди на специалистите в общински инспекторат да извършат проверка и да предприемат необходимите мерки за почистване на замърсени територии в града. Беше констатирано замърсяване с битови отпадъци около северната прилежаща част до Летен театър, което е било почистено. Източният терен до Летен театър е бил замърсен със строителни отпадъци, които са почистени от работници на фирмата, извършваща в момента строително – ремонтните дейности.

Дирекция „Социални услуги” с благотворителна изложба - базар в подкрепа кандидатурата за Европейска столица на културата
Добавено: 14.02.2014г. 

За трета поредна година от 17 февруари до 2 март дирекция „Социални дейности и здравеопазване” организира благотворителна изложба - базар на мартеници и сувенири, изработени от потребителите на социални услуги на територията на Община Велико Търново. Изложбата е под надслов „Баба Марта бързала и мартенички вързала”. По предварително изготвен график, социалните услуги ще ползват място, определено за