Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.52181 BGN
1 GBP = 2.48675 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Нова стъпка към EASA 2014 Велико Търново
Добавено: 25.02.2013г. 

Заместник - кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, главният архитект Николай Малаков и арх. Донка Колева имаха уникалната възможност да участват в организираната от EASA България дискусия за проекта им за провеждане на Европейска асамблея на студенти по архитектура в старата столица през 2014 година. Организираното в София събитие събра водещи експерти в областта на образованието по архитектура, както и на организациите, обединяващи архитектите в България.

Увеличава се делът на държавните трансфери в Бюджет 2013
Добавено: 20.11.2013г. 

Държавните трансфери за 2013 година се увеличават, сочи касовото изпълнение на бюджета на Община Велико Търново към 30 септември. Общата субсидия и други трансфери за държавни дейности е в размер на 24 622 783 лв., което в абсолютна стойност е с 1 547 348 лв. повече от тези за 2012 г. Увеличението е в резултат на повишаване на повечето от разходните стандарти, увеличаване на натурални показатели и разкриването на нови дейности.