Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.56167 BGN
1 GBP = 2.49389 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Детска работилница отваря врати пред кметския кабинет
Добавено: 13.12.2012г. 

В детска коледна работилница ще бъде превърнато пространството пред кабинета на кмета на община Велико Търново Даниел Панов в неделя, 16 декември. В продължение на 4 часа всеки желаещ малчуган ще може собственоръчно да изработи сувенири и подаръци за своите близките и да ги изненада за Коледа. Към своите връстници в работилничката ще се включат деца от Дома за деца „Пеню и Мария Велкови” и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца в риск във Велико Търново.

Наводнения по поречието на Янтра. Кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб.
Добавено: 31.05.2014г. 

След полунощ нивото на река Янтра край Велико Търново се повиши до критични за преливане нива в най-ниските точки по поречието. Намокрени са леко няколко къщи на улица „Крайбрежна”. Наводнени се дворове в село Леденик. От високите придошли води е залят мостът между селата Леденик и Шемшево. Жителите на няколко къщи на ул. „Константин Костенечки“ са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на река Янтра след полунощ.