Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.72198 BGN
1 GBP = 2.51269 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Официално режат лентата на водния проект, за два часа утре автомобилите ще минават по обходен маршрут
Добавено: 11.12.2013г. 

Официална церемония по завършване на проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на територията на Община Велико Търново” ще се проведе утре – 12 декември, от 14 часа на Южен пътен възел. Поради мероприятието за два часа утре – от 13,30 ч. до 15,30 часа , се затваря за движение на пътни превозни средства посоката “София – Стара Загора” на Южен пътен възел – Велико Търново.

Съветници се започнаха с Бюджет 2016
Добавено: 21.01.2016г. 

Рамката на Бюджета на Община Велико Търново за 2016 година представи пред общински съветници от две комисии по земеделие и гори и ТСУ, зам.-кметът Снежана Данева – Иванова. Тя е над 63, 998 млн. лева. От тях - приходи за делегирани от държавата дейности - 34, 029 млн. лева, местни приходи и приходи за дофинансирани от държавата дейности – 29, 969 млн. лв, а Инвестиционната програма е в размер на 10, 178 млн. лева.