Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.73006 BGN
1 GBP = 2.60395 BGN
“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

“Аз съм българче” рецитираха търновчета заедно с цяла България

Добавена: 01.06.2011г.


Стихотворението “Аз съм Българче” прозвуча на Царевец от близо 300 великотърновски деца на техния празник днес. Малчуганите от училища и детски градини в старата столица се включиха в националната инициатива на образователния портал “Академика БГ”, имаща за цел едновременно в един час в цялата страна да прозвучи стихотворението на Патриарха на българската литература. Близо 24 хиляди малчугани от цялата страна са се включили в инициативата. Дори и българските ученици зад граница са участвали в събитието, което стартира в 10 часа тази сутрин. Малчуганите от Велико Търново, водени от  Ина Петкова и Снежана Гърдева – ученички от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, рецитираха едновременно Вазовото стихотворение.
„Всяка година на първи юни честваме Деня на детето. Днес обаче празникът се отбелязва по един по-различен начин. Днешното събитие е без аналог в нашата история. Благодарение на него детският празник се обагря с цветовете на България и придобива патриотично звучене. Днес повече отвсякога имаме нужда да утвърждаваме националното си достойнство. „Аз съм българче” е много повече от едно стихотворение. Убеден съм, че в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени и към българската нация. Иска ми се децата, участващи в днешното събитие, да не забравят Вазовите слова. Нека предадат тази искра на своите деца и внуци, за да пребъде България. Честит празник”, поздрави днес болярчетата от името на президента Георги Първанов, патрон на събитието, неговият секретар Иво Атанасов.
Инициативата на “Академика БГ” се реализира със съдействието на Община Велико Търново. Тържеството започна с атракцията “Стражниците на Царевград Търнов”. След масовата рецитация, ученици от СОУ “Емилиян Станев” и Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” изнесоха концерт за публиката, събрала се, за да отбележи празника на детето на крепостта Царевец.
 
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Кметът Даниел Панов обсъди номинацията за Европейска столица на културата с министъра на културата
Добавено: 20.08.2014г. 

На среща в Министерството на културата, инициирана от служебния министър доц. д-р Мартин Иванов, кметът Даниел Панов, заедно с кметовете на останалите градове-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 – Иван Портних (Варна), Иван Тотев (Пловдив) и зам.-кмета на София Тодор Чобанов, обсъдиха предизвикателствата пред

Даниел Панов участва в заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.
Добавено: 09.12.2014г. 

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов взе участие в заседание на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж”, което се провежда в град Пловдив. В рамките на заседанието на Комитета по наблюдение е представен напредъка на преговорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Обсъдени и приети са Вътрешни правила за